Na Vranskem je 16. in 17. novembra 2019 potekala že šesta Vseslovenska razstava roži iz krep papirja. Razstave so se udeležile tudi Papirčkarice iz Kulturno športnega Društva Dob in Pridne krške roke iz Turističnega društva Krka. 

Glavni pobudnik in organizator razstave so Vranske rož´ce iz Vranskega z Martino Felicijan na čelu, ki je tudi sama strastna izdelovalka rož. Njena velika želja in namen te razstave je, da bi se čim več ljudi naučilo različnih tehnik izdelovanja rož in ohranjalo kulturno dediščino. Organizatorke so pripravile kulturni program, uredile prostor in pripravile mize za razstavljavce, prav tako so poskrbele tudi za pogostitev. Osrednja tema letošnje razstave so bili štirje letni časi, kar se je opazilo že takoj po vstopu v razstavni prostor, saj je na sredini dvorane zacvetelo tako pomladno, poletno kot tudi jesensko cvetje.

Pridne krške roke in Papirčkarice so poskušale slediti osnovni temi. Na mizah se je bohotilo različno cvetje: sramežljive trobentice, ljubke marjetice, zaljubljene šmarnice, začarane vrtnice izdelane na več različnih načinov, prečudoviti irisi, zapeljive cinije, vesele astre, umirjene krizanteme vseh vrst in razposajene mačehe. Na mizi ni manjkalo niti čudovito jesensko listje, jurček in mušnica pa sta delala družbo lešnikom. Tudi borovnica je kukala iz ozadja. In ker se zaključuje leto ter bližajo božično-novoletni prazniki, so na ogled postavile še prelepe božične zvezde, praznično razcveten božični kaktus in vejice božjega drevca. Največ pozornosti pa so obiskovalci namenili šopku poljskega in travniškega cvetja in hortenziji. Vse je bilo pripravljeno v ličnih vazah in košaricah, kot dodatno okrasitev miz pa so dodale še šopke in božične aranžmaje.

V dveh dneh se je na razstavi predstavilo preko sto izdelovalcev, ogledalo pa si jo je več kot tri tisoč obiskovalcev.

Papirčkarice in Pridne krške roke se trudijo za ohranjanje te čudovite kulturne dediščine in svoje znanje prenašajo tudi na mlajše generacije. Že konec novembra Pridne krške roke pripravljajo za otroke ustvarjalno delavnico izdelovanja cvetja iz papirja v Knjižnici Ivančna Gorica.

Zapisali Renata Čebular in Danica Petrič

Stik z nami


Turistično društvo Krka
Krka 1b
1301 Krka


041 276 252
031 350-003


tdkrka@gmail.com
Informacije in rezervacije terminov

Dobrodošli v našo zeleno dolino.

Share This