Ste že porabili turistične bone?. Še ne?Počitnice se sicer počasi zaključujejo, vi pa si želite mir in neokrnjeno naravo. Vabimo vas, da obiščete našo prelepo Krško dolino, dolino, kjer izvira reka Krka v izviru pod Krško jamo.

O reki Krki je že veliko napisanega, veliko informacij najdete na naši internetni strani. Zato vam želimo poleg ogleda Krške jame ponuditi še druge skrite kotičke našega kraja.

Predstavljamo vam ogled vodnjaka v vasi Gabrovčec, ki stoji ob regionalni cesti Ivančna Gorica-Žužemberk. Postavljen je na izviru Gabrovškega studenca, ki se že 30 m od izvira izliva v Matizelov studenec, ki je nekoč, še v času, ko je bil studenec zelo cenjen, na poti v reko Krko, poganjal žago v Virju.

Iz  gabrovškega izvira priteka izredno čista voda, ki so ljudje uporabljali  za pitje že davno pred postavitvijo vodnjaka. Leta 1930 pa se se odločili in s skupnimi močmi na mestu izvira postavili vodnjak, ki  je bil poznan daleč naokoli. Na vodnjaku je tudi izpisana  letnica 1930.  O njem ni nikjer nič zapisanega, obstajajo le pričanja starih ljudi. Pravijo, da je bilo takih vodnjakov v Sloveniji le 5, gabrovški, v Sp. Križu pri Žužemberku, kjer tudi neslavno propada, za ostale lokacije pa ne vemo. Že zaradi specifičnega načina dvigovanja vode se je Turistično društvo Krka odločilo, da ga obnovi. Leta 2008 smo obnovili  betonski del vodnjaka in kovinsko konstrukcijo, ki je sestavljena iz več delov:ob strani je pritrjeno vreteno in ročica za dvigovanje vode, škripec pa je skrit v kovinskem delu vodnjaka. Po vretenu teče veriga, na katero so  pritrjeni “korci”, male posodice, ki držijo približno pol litra vode. Ta “korčasta” veriga z vrtenjem vitla v korce zajema vodo in jo dviga. Gospodinje so svoja vedra postavile na dve kovinski palici v manjši posodi, in zavrtele vreteno. Voda je v vedro pritekla skozi pipo, ki ima obliko zmaja. Verjetno je to obliko dobila zaradi močerila, človeške ribice (proteus anguinus). Včasih jih je bilo namreč v vodnjaku veliko, in ni dolgo nazaj, ko so jih še videli.

Na bregu ob strugi, namenjeni pranju, je bilo postavljeno perišče v velikosti 2 x 2 m2. Perice so uporabljale perilno ploščo, po kateri so tolkle perilo in ga prale.

Ob perilni strugi se nahaja še ena struga, ki dobiva vodo pred periščem iz perilne struge, po nekaj metrih pa se spet izteka v perilno strugo. Ta struga je služila za napajanje živine in zaradi pretoka iz ene struge v drugo je živina vedno dobila hladno svežo vodo.

Ta komunski vodnjak je oskrboval z vodo vasi Gabrovčec in Mali Gabrovčec, saj takrat velika večina hiš ni imela svojih vodnjakov-štirn. Vsak dan so ženske prihajale po vodo in jo v vedrih nosile domov.  Vodnjak se je uporabljal  vse do sedemdesetih let, ko je vas dobila vodovodno omrežje

V bližini mostu pod staro cesto so vaščani leta 1991 posadili lipo v spomin na našo osamosvojitev, leta 2008 pa je Turistično društvo posadilo tri breze. 

Danes, ko je vodnjak obnovljen, za njegovo okolico skrbi Krajevna skupnost Krka, Gabrovčec pa je dobil novo izletniško točko– počivališče, kjer lahko ljudje uživajo ob čisti, hladni izvirski vodi, hkrati pa vidijo, kako so ljudje včasih živeli.

Pohodnike je pot vodila mimo izvira potoka Poltarice do “Čukovine”, prostorov Turističnega društva Krka pri Podružnični šoli Krka. Med potjo so se pohodniki sprehodili po poti reke ljubezni, nadaljevanke, ki so jo snemali prav na Krki in ki je prikazovala lepote Krške doline.

V vasi Gabrovčec, tam, kjer se odcepi cessta na Krko stroji Gostišče Krka, kjer zahko koristite turistične bone za prenočišče z zajtrkom, od tam pa se lahko poleg že naštetih izletniških točk, odpravite na številne lepe izlete:

  • Pohodniška pot Josipa Jurčiča iz Višnje gore do Krke
  • Krožna pot PRIJETNO DOMAČE vas popelje skozi vseh dvanajst biserov občine Ivančna Gorica s kolesom ali peš
  • Krožna pot po Krki po poti Reke ljubezni
  • S kolesi po rimski cesti iz Ivančne Gorice do Dvora
  • Evropska pešpot E 6 na Polževo
  • Ogled Jurčičeve domačije na Muljavi
  • Ogled gradu Žužemberk
  • Cistercijanski samostan v Stični,

Če pa želite izlet malce drugače,se lahko udeležite spusta s kajakom , ki ga organizira Carpe Diem d.o.o., Krka 27, Krka.   Zaradi nezahtevnih brzic in številnih manjših naravnih  lehnjakovih pragov vam bo tak spust prav posebno doživetje, ki vam bo še dolgo ostalo v lepem spominu.

Zapisala Danica Petrič

Stik z nami


Turistično društvo Krka
Krka 1b
1301 Krka


041 276 252
031 350-003


tdkrka@gmail.com
Informacije in rezervacije terminov

Dobrodošli v našo zeleno dolino.

Share This