Petdeset let je dolga doba, v Kateri se yvrsti veliko dogodkov. Z namenom, da obudimo spomine na čase, ko nam je druženje veliko pomenilo, smo se že leta 2022 na upravnem odboru Turističnega društva Krka odločili, da ustanovimo Uredniški odbor, ki bo poskrbel za to, da se delo naših članov izogne pozabi. Uredniški odbor sta sestavljale Nataša Lukman in Danica Petrič, ki sta k pisanju pritegnile še Anico Kozinc in Darko Zupanc Puš.

Začelo se je zbiranje gradiva in fotografij. Pri brskanju po gradivu smo odkrili veliko stvari in dogodkov, za katere prej nismo vedeli, bile pa so zanimive v zvezi z zgodovino Krke in s tem v zvezi tudi z razvojem našega društva. Ste vedeli, da se je Turistično društvo Krka pred njegovo uradno ustanovitvijo leta 2023 imenovalo Turistično olepševalno društvo Krka, ki ga je vodil Branko Fink st.?. Da so bili mladinci na Krki nosilci družabnega življenja. Njihov vodja je bil Drago  Mencin, eden od predsednikov TD Krka. In to je le majhen delček naše zgodovine, ki smo jo zapisali v zborniku, ki smo ga naslovili “Tu smo doma”.  Da, tu smo doma, ponosni na naš kraj, na ljudi, ki tu živijo, ki s svojim delom pripomorejo k razvoju našega kraja in ki z veseljem sprejemajo obiskovalce naše prelepe krške doline.

Pisanje zbornika smo zaključili v novembru leta 2023 , njegovo izdajo pa smo preložili na 19.januar 2024.

Prelistajte zbornik TD KRKA 50 let, Tu sem doma >>

In dočakali smo 19. januar, dan, ko sta sneg in mraz ohromila cestni promet in marsikomu onemogočila prihod na Krko. V preddverju Družbenega centra je skupina Pridne krške roke pripravila razstavo svojih izdelkov: cvetja iz papirja, kvačkane izdelke, nakit in izdelke iz porobetona, ki so tudi krasili oder v dvorani. Ob odru pa sta steno krasili kvačkani sliki znaka KS Krka in znak Turističnega društva Krka, na mizi pred odrom pa sta šopek vrtnic s številko 50 držala dva izmed mnogih palčkov.

Dvorana je bila polna, ko so člani skupine Yunik zaigrali prvo skladbo »Le Krka ve«. V dvorani je nastala tišina in na oder sta stopila napovedovalca Mirjana Kavčič in Nejc Lukman Pavlin, ki sta več kot odlično vodila celotno prireditev. Zbrane je pozdravil tudi predsednik TD Krka in Predsednik Občinske turistične zveze Ivančna Gorica g.Stane Kralj, ki je predsedniku TD Krka izročil posebno priznanje ob 50 letnici ustanovitve društva, in župan Občine Ivančna Gorica, g. Dušan Strnad, ki je društvu ob njegovem jubileju izročil spominski kovanec.

V nadaljevanju prireditve je ena od članic uredniškega odbora, Anica Kozinc, na kratko predstavila zbornik, povedala nekaj besed o njegovem nastajanju, se zahvalila vsem, ki so s svojimi spomini sodelovali pri njegovem nastajanju in se opravičila vsem, ki smo jih nenamerno pozabili omeniti.

Z otroki 3 in 5 razreda PŠ Krka pod mentorstvom Nike Bracovič Blatnik in Nadje Jankovič Fortuna smo iskali skrite zaklade v Krški jami in okolici, prisluhnili čudovitemu petju Minke Strah s šolskim otroškem pevskem zborom PŠ Krka pod vodstvom Tončke Rajer, ubranem petju družine Zajc in si ogledali plesni nastop skupine Fejst ples pod vodstvom Marije Jurca, uživali smo tudi ob žametnimi glasovi Stiškega kvarteta.

Da se lahko pohvalimo z dolgo in uspešno zgodovino našega društva, za to so zaslužni naši dolgoletni člani in sodelavci, brez katerih ne bi bili tako uspešni. Najzaslužnejšim članom, organizacijam in posameznikom smo podelili plakete in priznanja, prav vsi pa so prejeli  izvod zbornika.

Na prireditvi smo podelili tudi priznanja za najbolj urejeno naselje v Krajevni skupnosti Krka. Letos je komisija v sestavi Slavko Pajntar, Danica Petrič in Darka Zupanc Puš, postavila na prvo mesto Laze nad Krko, na drugo Podbukovje, tretje mesto pa je zasedel Gradiček.

 Skupina Yunik nas je zabavala še dolgo v noč. Čas po prireditvi je bil namenjen pogostitvi obiskovalcev, druženju, plesu in ne nazadnje, pripravljanju načrtov za nadaljnje delo. Za pogostitev je poskrbelo Gostišče na Krki, drobno pecivo pa so pripravile pridne roke krških gospodinj.

Še enkrat se zahvaljujemo vsem, ki ste s svojim sodelovanjem popestrili in obogatili dogajanje ter prispevali k uspešnosti prireditve. In seveda hvala vsem krajanom, ki ste pomemben mozaik pri tlakovanju naše poti.

Turistično društvo Krka

Vabilo na občni zbor

Vabilo na občni zbor

Upravni odbor TD Krka sklicuje redni letni občni zbor, ki bo V ponedeljek, 26.03.2024 ob 18.00 uri v Gostišču na Krki. Predlagan dnevni red: Otvoritev in pozdrav Izvolitev delovnih teles občnega zbora delovnega predsedstva (predsednik in dva člana), zapisnikarja,dva...

read more
Vabljeni na razstavo na prostem

Vabljeni na razstavo na prostem

Turistično društvo Krka, skupina Pridne krške roke, Vas prijazno vabi na razstavo izdelkov, ki so nastali na naših delavnicah, kjer smo izdelovali cvetje iz papirja, kvačkali prtičke in uporabne predmete, izdelovali nakit in izdelke iz siporeksa. Tokrat bo razstava na...

read more
Dragi ljubitelji neokrnjene narave

Dragi ljubitelji neokrnjene narave

Ste že porabili turistične bone?. Še ne?Počitnice se sicer počasi zaključujejo, vi pa si želite mir in neokrnjeno naravo. Vabimo vas, da obiščete našo prelepo Krško dolino, dolino, kjer izvira reka Krka v izviru pod Krško jamo. O reki Krki je že veliko napisanega,...

read more
Odpovedan občni zbor društva

Odpovedan občni zbor društva

Spoštovani člani Turističnega društva Krka. Občni zbor našega društva,ki naj bi bil sklican v petek, .21.03.2020 zaradi preventivnih ukrepov Vlade republike Slovenije, je do nadaljnjega odpovedan. Vse člane obveščamo, da so zaključni računi oddani, Nadzorni odbor TD...

read more
Pridne krške roke razstavljajo v Hrastovem dolu

Pridne krške roke razstavljajo v Hrastovem dolu

Člani Kulturno športnega društva iz Doba so s pomočjo Krajevne skupnosti Dob v bivši šoli v Hrastovem dolu  na Valentinovo, 14. Februarja 2020 pripravili prav posebno razstavo: Razstavo slik na platnu, fotografsko razstavo, kvačkane izdelke, nakit, rože iz krep...

read more

Stik z nami


Turistično društvo Krka
Krka 1b
1301 Krka


041 276 252
031 350-003


tdkrka@gmail.com
Informacije in rezervacije terminov

Dobrodošli v našo zeleno dolino.

Share This