Kraj Krka


Dobrodošli v dolini reke Krke!

Krka z okolico

KRONIKA G.Zupanca, župnika v Šmihelu pri Žužemberku

»Najstarejša naselbina Slovencev v krški dolini je Krška vas in malo nižje ob Krki Marinča vas. Od tu so se ustanovile nove naselbine kakor Znojile, ker je vas na strmini, ki povzroča znoj, Podbukovje je vas pod bukovim gozdom. Trebnja gorica, vas pri vinogradih, Gabrovčec pri gabrovi hosti, Lese so dobile ime od zagrajenih pašnikov pri rimski cesti, kjer so bile lese, ki so se odpirale in zapirale.Za tem je šla kolonizacija v višje lega Potok, Oseljica-Oselca iz oselje, Milce-Mevce od peska milke, Leščevje, Vrhe, Randol, Laze, Korinj, Globoko, Šica, Muljava, Zavod, Trebež, Videm, Gmajna, Krka, Gradiček.«
In danes?

Krajevna skupnost Krka meri 19 km², šteje okoli 1000 prebivalcev, leži na nadmorski višini 287m. Območje KS Krka se prišteva k skrajnem delu Suhe Krajine, čeprav pokrajina v dolini reke Krke nima nobenih tipičnih značilnosti Suhe Krajine. Večji del te teritorialne enote bi lahko poimenovali »oaza sredi krasa!. Pečat krajevni skupnosti v naravnogeografskem pogledu daje reka Krka. Ta ima tipične kraške izvire. Tu prevladuje siv, gost apnenec ali pa so skladi razviti v obliki apnenčevih breč. Naša krajevna skupnost spada v Občino Ivančna Gorica.


Vas Krka leži na nadmorski višini 287 m na skrajnem delu Suhe Krajine. Na 19
km² se razprostirajo okoliške vasi: Gabrovčec, Gradiček, Krška Vas, Mali Korinj, Veliki Korinj, Laze, Male Lese, Velike Lese, Podbukovje, Ravni Dol, Trebnja Gorica in Znojile. Tod živi skoraj tisoč prebivalcev. Ta oaza sredi kraškega sveta ima bogato naravno in kulturno dediščino.

Najlepša slovenska kraška reka izvira izpod Krške jame; ob večjem deževju pridivja iz jame in pada v slapu. Drugi izvir pod nekdanjim gradom v Gradičku je Poltarica. Vodo zbira po skrivnih podzemnih poteh: površinska potoka sta Višnjica in Lipovka. Reka Krka je še posebej privlačna za ribiče in kajakaše.


Cerkev sv. Kozme in Damijana stoji na vrhu klanca na Krki in je znana božja pot. Omenjena je že v 12. stoletju, današnjo baročno stavbo pa so sezidali leta 1757. Slika cerkvenih patronov na glavnem oltarju je delo Matevža Langusa.


Vas Korinj leži na pobočju Ciganovega hriba; tu so razvaline stare cerkve sv. Jurija in poznoantična utrdba, eno najpomembnejših arheoloških najdišč. Najstarejše najdbe na Korinjskem hribu segajo v čas kulture žarnih grobišč okrog let 1000 p. n. š.MOJA DOLINA


Vem za dolino, ki je lepša od drugih dolin.
Vem za bregove najbolj zelene,
vem za trate dehteče
in poznam pesem valov Krke šumeče.

Poje nam Krka to pesem brez not,

a lepšo zaman iskal bi drugot.
Skrite zaklade nam Krka deli,
a le, če prav znamo odpreti oči.

So mnogi iskali že srečo po svetu,

pa so vrnili se h Krki ob letu.
Saj kdor ljubi ta košček sveta,
ve, da je sreča ob Krki doma.

Krajanka Krške dolineAktualni dogodki

DEDEK MRAZ V DC KRKA ZA NAJMLAJŠE

Več »
Sodelovanje na tržnici v Ivančni Gorici

Več »
OBVESTILO

Več »
Sliši se, govori se,….PRAV JE, DA SE IZVE!

DELAVNICE NA KRKI Več »
DEDEK MRAZ V DC KRKA ZA NAJMLAJŠE

Več »

Povezave

Naročilo na e-novice

 
Ime in priimek:

E-pošta:
To spletno mesto uporablja spletne piškotke. Z nadaljevanjem uporabe spletnega mesta dajete soglasje za namestitev piškotkov na vašo napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.
Ne strinjam se